Do góry

Przekąski Przepis na:

Drożdżowe bułeczki z farszem

Drożdżowe bułeczki z farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 1685

Dodano:

Odsłon: 3194

Drożdżowe bułeczki z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to doskonały dodatek do barszczu lub przekąska do pracy czy piknik.

Składniki

  • ciasto:
  • drożdże świeże 5 dag
  • cukier 2 łyżki
  • jajka 2 szt
  • olej 2 łyżki
  • masło 15 dag
  • letnie mleko 0,25 szklanki
  • mąka pszenna 40 dag
  • sól 1 szczypta
  • farsz:
  • kapusta kiszona 0,5 kg
  • pieczarki 25 dag
  • cebula 1 szt
  • olej 4 łyżki
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • jajko 1 szt /do posmarowania bułek/
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy farsz: kapustę odciskamy z soku, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu do czasu aż będą miękkie a woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonych pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszając dusimy razem do czasu aż woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia.
    Farsz możemy przygotować dzień wcześniej.

  2. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy jajka i mąkę i dokładnie wyrabiamy rękoma. Na koniec dodajemy roztopione przestygnięte masło, szczyptę soli i olej. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.

  3. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 10-12 porcji. Ciasto układamy na dłoni, nakładamy porcje farszu i zlepiamy ciasto formując podłużną bułkę.

  4. Przygotowane bułeczki z farszem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.

  5. Piekarnik nagrzewany do 190-200 stopni C. Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem.
    /5 min przed wyjęciem z piekarnika możemy je posypać startym żółtym serem./
    Bułeczki pieczemy 25-30 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 stycznia No super, taką bułeczkę, a może i dwie, to bym teraz zjadł :)
Chyba najlepiej z kubkiem gorącego barszczu :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń