Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek to doskonały dodatek do barszczu lub przekąska do pracy czy piknik.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 366
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 68
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 124
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 366
Składniki
Przygotowujemy farsz: kapustę odciskamy z soku, szatkujemy, przekładamy do garnka, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę a gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy na małym ogniu do czasu aż będą miękkie a woda odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Do usmażonych pieczarek dodajemy ugotowaną kapustę. Mieszając dusimy razem do czasu aż woda odparuje. Odstawiamy do wystudzenia. Farsz możemy przygotować dzień wcześniej.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z cukrem, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy jajka i mąkę i dokładnie wyrabiamy rękoma. Na koniec dodajemy roztopione przestygnięte masło, szczyptę soli i olej. Ponownie dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 min.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na 10-12 porcji. Ciasto układamy na dłoni, nakładamy porcje farszu i zlepiamy ciasto formując podłużną bułkę.
Przygotowane bułeczki z farszem układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewany do 190-200 stopni C. Tuż przed wstawieniem bułek do piekarnika smarujemy je rozbełtanym jajkiem. /5 min przed wyjęciem z piekarnika możemy je posypać startym żółtym serem./ Bułeczki pieczemy 25-30 min.