Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Drożdżowe kołacze"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 205
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 205
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 120 kcal, cena 50 gr
Krok pierwszy
Drożdże pokrusz do miseczki. Dodaj łyżeczkę cukru pudru, połowę letniego (ale nie gorącego!) mleka oraz łyżkę mąki. Wymieszaj zaczyn, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok drugi
dag mąki odłóż. Resztę wsyp do miski. Dodaj pozostały cukier puder i mleko, cukier waniliowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 6 dag rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieć ciasto.
Krok trzeci
Kiedy ciasto wyrośnie (po ok. 40 min), pokrój je na kawałki. Z każdego uformuj wałek jednakowej grubości, pokrój na grubsze plastry. Rozłóż je na blasze, odstaw na 15 min do wyrośnięcia.
Krok czwarty
W każdym wyrośniętym plasterku zrób wgłębienie. Opłukane i osuszone jagody wymieszaj z 2 łyżkami bułki tartej, napełnij dołeczki w kołaczach. Brzegi posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Krok piąty
Z odłożonej mąki, reszty masła oraz cukru kryształu zagnieć kruszonkę. Posyp nią kołacze. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Piecz kołacze około 20 minut.Źródło: Świat kobiety