Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe owocowe cukierki.

Drożdżowe owocowe cukierki.

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7145

Dodano: 07.02.2014

Odsłon: 1088

Następne bułeczki śniadaniowe. Ciasto drożdżowe jest tak wdzięcznym ciastem, że można co troszkę wymyślać nowe bułeczki, i na pewno się nie znudzą.

Składniki

  • 1/3 kostki drożdży ok. 35 g
  • 1/3 kostki margaryny ok. 85 g roztopionej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • dodatkowo brzoskwinie z puszki
  • mrożone truskawki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • polewa czekoladowa
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozkruszyć dodać łyżkę cukru i mąki, wlać ciepłe lecz nie gorące mleko, dobrze wymieszać, poczekać by ruszył zaczyn.
    Do podrośniętego zaczynu dodać żółtka, cukier, stopioną margarynę, mąkę i szczyptę soli.
    Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, czekamy by wyrosło.
    Ciasto dzielimy na pół, każdą połowę oddzielnie wałkujemy na cienki, prostokątny placek. Dzielimy na prostokąty o boku 10x14 cm, na każdy nakładamy cząstki brzoskwiń (u mnie połówkę podzieliłam na 3 części), obtoczone w kaszy mannie. Dookoła brzoskwiń smarujemy ciasto rozbełtanym jajkiem by nam się lepiej skleiło.

  2. Zawijamy brzoskwinię ciastem tworząc kształt cukierka, nadcinamy końce nożykiem.
    Wkładamy do piekarnika na 20 minut i pieczemy na złoty kolor.
    Z następną częścią ciasta robimy tak samo, możemy dać w środek zamrożone truskawki, lub cząstki jabłka posypane cynamonem.

  3. Po upieczeniu możemy polać lukrem lub roztopioną czekoladą.

    SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń