Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowe rurki z kremem - przepis

Drożdżowe rurki z kremem - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2786

Dodano: 25.06.2012

Odsłon: 6245

Trochę inna wersja znanych wszystkim kruchych rurek. Przepis trochę dziwny, ponieważ wszystko na gramy nawet woda:). To nie pomyłka :)

Składniki

  • 266 g mąki pszennej
  • 20 g mleka w proszku
  • 42 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 g suchych drożdży
  • 30 g roztrzepanego jajka
  • 85 g ciepłej wody
  • 22 g masła, roztopionego
  • ½ szklanki kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 ½ łyżki nutelli
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ilość: 8 rurek

  2. Mąkę przesiewamy do miseczki. Następnie dodajemy mleko w proszku, cukier, sól, drożdże, jajka, roztopione masło oraz ciepłą wodę. Zagniatamy do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od dłoni. Formujemy kulę i wstawiamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( ok. 60 min ). Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy na 8 kulek. Z każdej formujemy wałek o długości ok. 35 cm. Foremki smarujemy lekko masłem i nawijamy na nie ciasto, zaczynając od góry. Każda warstwa zawijanego ciasta powinna na siebie lekko zachodzić, aby podczas pieczenia się nie rozłączyły. Smarujemy wierzch zwiniętych rurek rozkłóconym jajkiem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 15-20 min. w temp. 180 C, do zbrązowienia skórki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder oraz stopniowo nutellę. Upieczone i wystudzone rurki napełniamy kremem. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irma 25 czerwca 2012 Nigdy nie jadłam drożdżowego z kremem...ale rurki wyglądają świetnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń