Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżowy makowiec

Drożdżowy makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Drożdżowy makowiec"

Składniki

  • 10 dag drożdży
  • cytryna
  • 30 dag cukru
  • 1
  • 5 szklanki mleka
  • orzechy
  • 1 kg mąki
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • sól
  • 35 dag masła
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 puszki masy makowej
  • 2 op. polewy czekoladowej
  • skórka cytrynowa i pomarańczowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzyj z ły żką cukru, odrobiną cie płego mleka i łyżką mąki. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem na gęstą, kremową masę.

  2. Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 porcji mąki. Dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ubite żółtka i całe jajka.

  3. Dodaj rozpuszczone i schłodzone masło oraz cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  4. Posiekaj garść orzechów, wymieszaj z masą makową z puszki. Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą. Zwiń rolady, ułóż na blachach, odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st. Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Udekoruj polewą.

  5. Czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,40 zł.

  6. Jeśli do ciasta używasz rozczynu ze świeżych drożdży, dopilnuj, by wyrosło ono przed pieczeniem i wstawieniem do piekarnika. Ciasto przygotowane na suchych drożdżach wstawiaj natomiast zaraz po wyrobieniu do lekko nagrzanego piecyka, aby zdążyło w nim podrosnąć.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń