Do góry

Dania główne Przepis na:

Dwukolorowe naleśniki z serkiem i konfiturą

Dwukolorowe naleśniki z serkiem i konfiturą

Autor:

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 1858

Dodano:

Odsłon: 2123

Miękkie i elastyczne naleśniki, które bardzo ładnie się prezentują i pysznie smakują. Proponuję podać je z orzechowym twarożkiem i konfiturą żurawinową.

Składniki

  • Na 6 dużych sztuk:
  • NALEŚNIKI:
  • Mleko - 1 szklanka
  • Jaja - 2 sztuki
  • Mąka pszenna - 1 szklanka
  • Woda gazowana - 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki
  • Sól - szczypta
  • Kakao - 1 łyżka
  • Olej do smażenia
  • NADZIENIE:
  • Serek śmietankowy - 200 g
  • Cukier puder - 2 łyżki
  • Orzechy laskowe, posiekane - 1 garść
  • Konfitura żurawinowa - 6 łyżeczek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na naleśniki (z wyjątkiem kakao) umieścić w misce i zmiksować, a następnie przelać przez sitko, aby pozbyć się grudek. ¼ ciasta odlać i dokładnie wymieszać z kakao.

  2. Patelnię delikatnie posmarować olejem i rozgrzać. Na gorącej patelni łyżką lub chochelką wylać porcję ciemnego ciasta tworząc wzory. Po krótkim podsmażeniu rozlać po patelni porcję jasnego ciasta, zapełniając całe dno. Usmażyć naleśniki, przewracając je delikatnie na drugą stronę.

  3. Serek wymieszać z cukrem pudrem i orzechami. Każdy naleśnik posmarować serkiem, a na środku, wzdłuż, ułożyć po łyżeczce konfitury żurawinowej. Złożyć naleśniki w rulonik, wzdłuż paska utworzonego z konfitury.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń