Do góry

Przetwory Przepis na:

Dyniowy dżem-puree

Dyniowy dżem-puree

Autor:

Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 309

Dodano:

Odsłon: 247

Lekko słodki, gęsty dżem. Jest dobry nie tylko na kanapkę, można go potraktować jako wypełnienie tarty, albo dodać do masy na sernik i wyjdzie pyszny sernik dyniowy. Ma śliczny, pomarańczowy kolor. :)

Składniki

  • 1 dynia hokkaido (one są podobnej wielkości, ale powiedzmy, że jest to nieco ponad kilogram)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z całej pomarańczy lub troszkę cynamonu, ja dodałam łyżkę cukru pomarańczowego
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię pokroić w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać), wrzucić do garnka, dodać resztę składników. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować pod przykryciem 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyparzyć słoiki. Zblendować dynię na gładko, postawić na palnik i zagotować (masa jest gęsta i trzeba mieszać, bo zaczyna się smażyć :P), nakładać łyżką do słoików prawie do pełna. Wytrzeć dokładnie brzegi słoika od zewnątrz i mocno zakręcić. Odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń