Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem ogórkowo-imbirowy

Dżem ogórkowo-imbirowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 452 Ocena: 6663

Dodano:

Odsłon: 364

Świetny orzeźwiający smak, polecam każdemu. Można zrobić z tartych ogórków wtedy bardziej będzie konsystencją przypominać dżem. W tej postaci każdego zachwyca chrupkość ogórków.

Składniki

  • ogórki 1 kg
  • imbir 110 g
  • 1 laska wanilii
  • cukier żelujący 3 : 1 350 g
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cukier wsypać do garnka. Przeciąć laskę wanilii, wyjąć nasiona i dodać do cukru.
    Nieobrane ogórki pokroić w bardzo drobną kostkę , alko zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Imbir zetrzeć na tarce.
    Wrzucić wszystko go garnka i odstawić na minimum 2 godziny.
    W tym czasie można zawartość przemieszać.

  2. Następnie zagotować, mieszając aby cukier się rozpuścił.
    Zmniejszyć ogień i gotować na średnim przez około 7 minut.
    Całość rozlać do wyparzonych słoików, zakręcić o odwrócić do góry dnem.
    Możemy też słoiki pasteryzować 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń