Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 722 Ocena: 48086

Dodano:

Odsłon: 855

Połączenie dwóch letnich, wspaniałych smaków, które według mnie idealnie się uzupełniają. Słodka truskawka i kwaskowaty rabarbar tworzą duet doskonały. Polecam!

Składniki

  • truskawki 1 kg
  • rabarbar 1/2 kg
  • cukier 1/2 kg
  • żelfix (2:1) 1.5 opakowania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. W tej postaci wrzucamy do garnka, zasypujemy połową cukru, przewidzianego w przepisie, starannie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
    Dlaczego tak akurat robimy?
    Rabarbar jest dość twardy, w cukrze ładnie skruszeje i szybko rozpadnie się w gotowaniu.
    Truskawki myjemy, osączamy na sicie, pozbawiamy szypułek, kroimy na kawałki, zasypujemy drugą połową cukru.
    Następnego dnia rano owoce łączymy ze sobą, gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż się rozpadną, dodajemy żelfix, starannie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze 2 minuty.

    Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem na 15 minut.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń