Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czarny bez jeszcze kwitnie. Jeszcze. Truskawki wiszą na krzaczkach, teraz już te mniej dorodne, które chętniej wykorzystujemy na przetwory (zdążyliście się już najeść?). Zaproponuję Wam dzisiaj nietuzinkowy dżem. W smaku na pierwszy plan wysuwa się bez. Pamiętajcie tylko, aby uważać na pyłek, który jest tutaj najsmaczniejszy, najbardziej aromatyczny. Po poddaniu obróbce cieplnej bez jest całkowicie bezpieczny. A już wkrótce przepis na torcik z wykorzystaniem dżemu truskawkowego – chociażby z tego postu. Zapraszam!
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10043
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9086
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6442
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 10043
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9086
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6442
Składniki
Truskawki zasypujemy cukrem i stawiamy na niewielkim ogniu. Gdy puszczą sok wkładamy bez – ogonkami do góry. Gdy całość się zagotuje dusimy żem około 30 – 40 minut. Bez wyjmujemy i odciskamy z niego sok. Dodajemy pektynę i postępujemy wg zaleceń producenta.
Przed przełożeniem do słoiczków możemy zmiksować dżem blenderem. Właśnie w takiej formie będzie się lepiej sprawdzał do wypieków. Małe słoiczki dokładnie myjemy i zalewamy wrzątkiem, biorąc je delikatnie ręcznikiem układamy na blacie i wlewamy jeszcze gorący dżem i zakręcone układamy do góry dnem. Wtedy nie trzeba dodatkowej pasteryzacji – wystarczy aby wieczko się zassało.