Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem

Dżem truskawkowy z zielonym pieprzem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2109 Ocena: 47153

Dodano:

Odsłon: 1249

W sumie to już po ptokach, bo truskawki są w takiej cenie, że można przygotować kilka słoiczków na skosztowanie. Smak jest wybitny...dżem nie tylko nada się do samodzielnego szamania. Można też na jego bazie przyrządzić sos do mięsa. Zielony pieprz jak zwykle zaskakuje.

Składniki

  • 1,5 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 50 g marynowanego zielonego pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, przekładamy do rondelka i przez 15 min dusimy na małym ogniu.

    Następnie dosypujemy cukier, osączony z zalewy zielony pieprz i smażymy przez 2-2,5 godz, często mieszając.

    Dżem przekładamy do słoików, zakręcamy wieczka, ustawiamy do góry dniem i ostudzamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 01 sierpnia 2016 Arek w przyszłym roku zrobię, bardzo mnie zainteresowało to połączenie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń