Do góry

Dodatki Przepis na:

Dzika mielonka sous vide

Dzika mielonka sous vide

Autor: beiot

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 67

Dodano: 20.10.2017

Odsłon: 294

Mielonka z dziczyzny prasowana i parzona metodą sous vide, czyli jeszcze smaczniejsza niż lubisz

Składniki

  • mięso z dzika kl. I 1kg
  • mięso z jelenia kl. I 0,5kg
  • mięso z dzika kl. II 1,5kg
  • mięso z indyka (udźce) 1kg
  • wołowina kl. III 0,5kg
  • mięso z dzika kl. III 0,5kg
  • czosnek 2-5g/kg
  • pieprz 2g/kg
  • majeranek 2g/kg
  • papryka słodka 2g/kg
  • sól morska + peklosól 1:1 17g/kg
  • żelatyna 2-3g/kg
  • woda do 5%
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso rozdrabniamy następująco:

    - kl. I na sitku 12mm

    - kl. II oraz indyka na sitku 6mm

    - kl. III na sitku 3mm

    Następnie mieszamy wszystkie klasy mięsa razem dodajemy peklosól. Wstawiamy do chłodnego miejsca na 1 dobę.

  2. Mieszamy wszystko dodajemy przyprawy oraz wodę i żelatynę na końcu. Mieszamy do uzyskania odpowiedniej kleistości. Przygotowaną masą mięsną napełniamy praskę lub osłonki barierowe.

  3. Mielonkę w prasce z uwagi na wymiary i masę parzyłem metodą sous vide 64st./3h,

  4. Studzimy w zimnej wodzie, przenosimy do chłodnego pomieszczenia celem wychłodzenia i dalej chłodzimy w lodówce w temp. poniżej 6 st.

    Mięso z dzika można zastąpić wieprzowym, a z jelenia wołowym.

    Ja nadmiar plastruję i po zapakowaniu próżniowym mrożę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 października Miałem tą okazję testować, że tak powiem :)
Świetny smak, a kto jeszcze nie jadał niech szuka i smakuje ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń