Do góry

Dania główne Przepis na:

Festiwal kurczaka tikka masala

Festiwal kurczaka tikka masala

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 86

Dodano:

Odsłon: 2798

Dzisiaj ogłaszam festiwal kurczaka tikka masala. Pokażę Wam jak przygotować kurczaka i zaserwowań je na trzy różne sposoby. OK, zaczynajmy przygotowania soczystego, delikatnego i przede wszystkim pysznego.

Składniki

  • 1 duży jogurt naturalny (gesty)
  • 2 kg piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży imbir
  • 1 ziarno czarnego kardamonu lub łyzeczka zielonego kardamonu
  • 1 łyżka nasion kolendry/nasiona kminku rzymskiego/garam masala/ostre chili w proszku/czarny pieprz/kurkuma/nasion kozieratki/goź
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Zemlej przyprawy – ja używam młynka do kawy :) wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Wymieszaj wszystko.

  2. 2. Pokrój kurczaka w grubą kostkę i zamarynuj go min. 2 h, a najlepiej zostaw na noc.

  3. Kurczak będzie jeszcze bardziej delikatny jeśli nadziejesz go na szaszłyki i upieczesz, aby nie dotykały żadnej powierzchni. Wtedy mięso upiecze się równo, a nie ugotuje we własnych sokach. Ja używam naczynia żaroodpornego do przytrzymania końcówek szaszłyków. Przed włożeniem do piekarnika posól szaszłyki – tutaj zapewne zadasz mi pytanie dlaczego teraz??? Sól wyciąga wodę i wysusza, a tj ostatnia rzecz jaką chcemy osiągnąć kiedy chcemy mieć wilgotne i delikatne mięso!

  4. 3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Jeśli marynowaliście kurczaka przez kilka godzin wtedy piecz 18-20 min, lecz jeśli przez noc to potrwa to 15-16 min. Po tym czasie sprawdź mięso, czy nie jest różowe i wyjmij. Każdy piekarnik może się zachowywać różnie, więc najlepszą metodą jest sprawdzanie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń