Do góry

Przetwory Przepis na:

fit sos z cukinii (słodko-kwaśny)

fit sos z cukinii (słodko-kwaśny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2073

Dodano:

Odsłon: 4663

Zdrowy, domowy, zrobiony jesienią (październik) idealny na błyskawiczne, smaczne obiady zimą. Wtedy warzywa są tanie. Słoik 500 ml wystarcza do przygotowania dania na 4 osoby, a z przepisu powinno wyjść ok. 6 słoików (X.2016 koszt produktów to 10 złociszy całość), w wersji postnej zamiast cukru dodaję jabłko :)

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię myję, obieram i pozbawiam gniazd nasiennych.
    Paprykę myję, pozbawiam gniazd nasiennych.
    Pomidory sparzam, wydrążam szypułkę i pestki.

    Wszystko kroję w mniejsze kawałki i gotuję ok. 20 minut.

  2. Dodaję sól, cukier, a na koniec ocet, mieszam i zagotowuję, tak do 10 minut max.
    Sos gotowy!
    Nakładam w czyste, wyparzone, gorące i suche słoiki. Pilnuję by "zakręcadło" czyli gwint słoika i pokrywki były idealnie czyste i suche.
    Słoiki odwracam do góry dnem i zostawiam na całą noc do wystygnięcia - w ten sposób się uszczelnią i zawekują
    Przechowuję w DomowejPiwniczce, suchej i chłodnej, z której przetwory wystarczają zwykle do majówki :)

    Zimą.... mniam indyczek na beztłuszczową patelnię, sosik i obiad gotowy. Smakuje też idealnie w wersji vege do makaronu, także bezglutenowego i ryżowego.

  3. Wersja "na wypasie", czyli nie do końca fit :) jest tutaj:
    "cukiniowy sos słodko-kwasny na wypasie ale bez mąki"
    https://smaker.pl/przepis-cukiniowy-sos-slodko-kwasny-na-wypasie-ale-bez-maki,153928,domowapiwniczka.html

    W wersji postnej, do diety warzywno-owocowej, zamiast cukru, dodaję jabłko.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rosynka 14 sierpnia Pyszny sosik! A ile (i jakich) sloikow wychodzi z porcji? Zgory dziekuje za odpowiedz.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń