Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Frykadelki w boczku"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 384
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 184
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 384
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 184
Składniki
Kajzerkę namocz. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj odciśniętą kajzerkę oraz cebulę. Wbij jajko. Tymianek opłucz, posiekaj, wrzuć do mięsa. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką. Dobrze wyrób. Z masy uformuj 8 kuleczek. Lekko spłaszcz.
Każdą kuleczkę owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką. Na patelni mocno rozgrzej olej. Włóż frykadelki. Smaż je około 10 minut. Często przewracaj, aby kotleciki zrumieniły się równomiernie z każdej strony. Osącz na papierze z nadmiaru tłuszczu. Sałatę opłucz, dokładnie osusz, listki porwij na kawałki.
Pomidory umyj, osusz, potnij na ćwiartki, usuń pestki, miąższ pokrój w kostkę. Przed podaniem sałatę wymieszaj z pomidorami na dużym półmisku. Sałatkę przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej kwaśną śmietaną. Frykadelki ułóż na półmisku z przygotowaną sałatką. Udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Naj