Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Galaretka jabłkowa"
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 384
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 184
Do rosołu kolagenowego wykorzystujemy mięso drobiowe i kawałek wieprzowiny, n...
Odsłon: 384
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 184
Składniki
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody. Odstaw na kilka minut, aby spęczniała.
Sok jabłkowy zagotuj z winem i łyżeczką soku z cytryny, odstaw do wystudzenia. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ciągle ją mieszaj, by się nie przypaliła. Rozpuszczoną żelatynę dodaj do soku z winem. Rozlej do 4 szklanek. Galaretkę wstaw do lodówki na 2 godziny.
Miętę opłucz, oderwij listki od gałązek i drobno je posiekaj. Jabłko umyj, wytnij gniazdo nasienne, miąższ pokrój w kosteczkę. Natychmiast skrop pozostałym sokiem cytrynowym i wymieszaj z posiekaną miętą.
Na wierzchu każdej galaretki rozsmaruj 2 łyżki serka waniliowego. Posyp kosteczkami jabłka z miętą.
ok. 135 min, 1 porcja zawiera ok. 175 kcal, ok. 1,90 zł za porcjęŹródło: Tina