Do góry

Przekąski Przepis na:

Galaretka wieprzowa z karkowka i kurczakiem.

Galaretka wieprzowa z karkowka i kurczakiem.

Autor: bozka44

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2101

Dodano: 20.02.2013

Odsłon: 3969

Moze sie komus wydac, ze to danie tuczace, lecz powiem, ze ma niezastapione dzialanie dla kosci i stawow. Dodatkowo jest bardzo pozywne, a smaczne, ze ho ho

Składniki

  • nozki wieprzowe, 2-4 szt.
  • Karkowka, 1,5kg
  • nozki z kurczaka, 4 szt.
  • jajka, 6 szt.
  • marchewka, korzen pietruszki, korzen selera, por, jak do rosolu
  • czosnek, 4 zabki
  • zielony groszek z puszki, 150 gram
  • lisc laurowy, ziele angielskie, kilka sztuk
  • ziola: suszona pietruszka zielona, lubczyk. szczypiorek, wg uznania
  • Kucharek lub Vegeta, pieprz czarny, Maggi, wg uznania
  • zelatyna wieprzowa w listkach lub w proszku, w ilosci dla 2 litrow wody
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso moczymy w zimnej wodzie przez okolo 1 godzine, nastepnie dokladnie myjemy w cieplej wodzie i oczyszczamy, dodajemy ziola i przyprawy oraz jarzynke jak do rosolu i gotujemy. Dodajemy do gotowania takze czosnek. Woda powinna wszystko tylko lekko przykrywac. Podczas gotowania bedziemy ja nieznacznie uzupelniac.

  2. Osobno gotujemy jajka na twardo, a zielony groszek odsaczamy na sitku. to wszystko bedzie dodane na samym koncu.

  3. Po okolo 35-40 minutach gotowania, w pierwszej kolejnosci wyjmujemy z garnka nozki z kurczaka i odstawiamy na talerzu do ostygniecia. Nastepnie obieramy mieso i kroimy w niewielkie kawalki. Zostawiamy na talerzu. Wyjmujemy takze marchewki, pietruszke i seler, takze studzimy i kroimy. Por wyjmujemy i wyrzucamy. Byl potrzebny tylko dla smaku.

  4. Nastepnie wyjmujemy (po ok. nastepnych 25 minutach) karkowke, studzimy i kroimy w niewielkie kawalki. Razem z kurczakiem zostawiamy na koniec.

  5. Nozki jeszcze dalej gotujemy, wszystkiego razem ponad 2 godziny, moze byc 2,5 godziny. Takze wyjmujemy, studzimy, obieramy te swinskie nozki i kroimy :-))

  6. w miedzyczasie przygotowujemy zelatyne wieprzowa z torebki, ilosc dotyczaca 2 litrow wody rozrabiamy wg przepisu z opakowania w zaledwie 1 szklance wody.

  7. Teraz do wywaru z miesa i jarzyn, ktory juz zdjelismy z ognia, dodajemy cale pokrojone mieso i jarzyny, zielony groszek i rozrobiona dokladnie zelatyne. Mieszamy tez dokladnie :-))

  8. Odstawiamy na okolo jeszcze pol godzinki i przelewamy do miseczek nastepnie do kazdej miseczki zatapiamy pol jajk na twardo, odstawiamy do ostygniecia i do lodowki.

  9. Na drugi dzien zajadamy z chlebkiem pelnoziarnistym, posmarowanym tluszczem, jaki sie wytraci na wierzchu galaretki. Nalezy nie zapominac, ze zoladek ma ograniczona przestrzen, po ktorej przekroczeniu mozemy napotkac na bole brzuszka....

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń