Do góry

Przekąski Przepis na:

Gazpacho z inwencją

Gazpacho z inwencją

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 1156

Nieskomplikowane- to jego główna zaleta. A przy tym bardzo smaczne i stosunkowo nie drogie. Podstawa to pomidory. Reszta to inwencja :)

Składniki

  • pomidory, najlepiej miękkie, ok. 1 kg
  • kefir lub jogurt naturalny, 400 g (duży)
  • czosnek, dwa ząbki
  • oliwa z oliwek, względnie olej najlepiej słonecznikowy, duża łyżka
  • pesto paprykowe, duża łyżka
  • sól, pieprz, cukier, do smaku
  • świeża bazylia, kilka listków
  • mozarella, 3-4 małe kulki
  • grzanki z pszennego pieczywa, 2 sztuki
  • zielony ogórek (szklarniowy lub gruntowy), 1 mały
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory naciąć, sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić na nieduże cząstki.

  2. Zmiksować pomidory stopniowo dodając przyprawy (sól, pieprz i cukier), dodać oliwę i pesto. Miksować na gładką masę. Na koniec dodać kefir i czosnek. Kolejność dodawania składników nie ma wpływu na smak potrawy.

  3. . Odstawić do lodówki na 2-3 godzinki. Wszystkie składniki się "przegryzą". Gazpacho lepiej smakuje schłodzone. Ja na wierzch ułożyłam dwie pszenne małe grzanki, pokrojony w słupki ogórek, mozarellę w plasterkach i posypałam siekaną, świeżą bazylią. Dla lepszego efektu wizualnego pokropiłam oliwą i posypałam płatkami chili.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń