Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina na Świętego Marcina
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6017
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3389
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17780
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 89
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3028
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6017
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3389
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17780
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 89
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3028
Składniki
Cynamon i goździki roztarłem dokładnie w moździerzu, połączyłem z imbirem startym na tarce i jabłkami pokrojonymi w ósemki ( bez gniazd nasiennych ). Tłuszcz gęsi pokroiłem w kostkę. Piersi natarłem solą i pieprzem, obłożyłem tłuszczem i jabłkami. Wstawiłem w zamkniętym szczelnie pojemniku na noc do lodówki. Tak zamarynowaną pierś ponacinałem, krótko przesmażyłem na patelni, odwrócone skórą do spodu. Wytopionym tłuszczem w niewielkiej ilości wylałem żeliwną wazę, wyłożyłem następnie jabłka, na nich położyłem zamarynowane piersi gęsie. Piekłem, pod przykryciem ok. 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C ( od czasu do czasu polewałem powstałym sosem ). Pod koniec pieczenia zdjąłem pokrywkę, aby skórka się spiekła.