Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym

Gęsie udka pieczone w soku jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 269 Ocena: 2430

Dodano:

Odsłon: 405

Gęsina i jabłka to para idealna podobnie jak kaczka i pomarańcze. Zazwyczaj przygotowuje się już w całości i nadziewa jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny.

Składniki

  • 2 gęsie udka
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 2 jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • około 10 cm korzeń chrzanu (można pominąć)
  • suszony tymianek
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nogi z gęsi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy tymiankiem, pieprzem i solą. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żaroodpornym naczyniu. Dorzucamy czosnek i obrany, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Całość zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez 2,5 godziny, co jakieś 30 minut polewamy udka sokiem i tłuszczem z brytfanki. Po tym czasie odkrywamy mięso, dorzucamy pokrojone na ćwiartki jabłka (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) i pieczemy około 30 minut.

  2. Podajemy oczywiście z pieczonymi jabłkami i ulubionymi dodatkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń