Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsina i jabłka to para idealna podobnie jak kaczka i pomarańcze. Zazwyczaj przygotowuje się już w całości i nadziewa jabłkami. Ja postawiłam jednak na gęsie udka, których smak podkręciłam sokiem jabłkowym. Sok nadaje mięsu delikatnie słodki jabłkowy smak, który jest genialny.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6016
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3388
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17780
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 87
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3018
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną konserwę w słoikach ala mortadela...
Odsłon: 6016
Cześć :-) Dzisiaj podrzucam pyszne krążki paprykowe z mięsem mielonym, jeżeli...
Odsłon: 3388
Witam serdecznie. Dzisiaj polecam pyszną roladę schabową, peklowaną, parzoną...
Odsłon: 17780
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 87
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 3018
Składniki
Nogi z gęsi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nakłuwamy je nożem w kilku miejscach i nacieramy tymiankiem, pieprzem i solą. Tak przygotowane mięso układamy w brytfannie/żaroodpornym naczyniu. Dorzucamy czosnek i obrany, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan. Całość zalewamy sokiem jabłkowym. Przykrywamy i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez 2,5 godziny, co jakieś 30 minut polewamy udka sokiem i tłuszczem z brytfanki. Po tym czasie odkrywamy mięso, dorzucamy pokrojone na ćwiartki jabłka (z usuniętymi gniazdami nasiennymi) i pieczemy około 30 minut.
Podajemy oczywiście z pieczonymi jabłkami i ulubionymi dodatkami. Smacznego ;)