Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gęsta zupa z papryką"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 161
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 161
Składniki
czas ok. 60 min; porcja – 280 kcal, cena 2,10 zł
Papryki umyj, osusz. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Opiekaj 15-20 minut w temp. 180 st. Włóż do foliowego woreczka. Odłóż do przestudzenia.
Porcję rosołową opłucz starannie, włóż do garnka i zalej 1,5 l wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Doprowadź do wrzenia, usuń pojawiającą się szumowinę. Wrzuć obraną i opieczoną na palniku cebulę. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w plasterki. Wrzuć do gotującego się wywaru. Dodaj obraną pietruszkę oraz seler. Gotuj całość na małym ogniu około 30 minut.
Pomidory sparz na sicie, przelej zimną wodą. Usuń skórkę i gniazda nasienne. Miąższ pokrój, wrzuć do zupy. Papryki obierz, usuń nasiona, również dodaj do rosołku. Gotuj razem 10 min.
Usuń z wywaru pietruszkę, seler i cebulę. Zupę zmiksuj, dopraw solą, pieprzem, cukrem, posiekanym czosnkiem oraz odrobiną maggi.
Gotując zupę, zyskujesz na sałatkę jarzynową. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera wystarczy drobno pokroić i wymieszać z posiekanymi jajkami, ogórkiem, cebulą, groszkiem oraz majonezem.Źródło: Świat kobiety