Do góry

Dania główne Przepis na:

Gilowy zimowy obiadek

Gilowy zimowy obiadek

Autor: biurwa

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 3326

Dodano: 09.01.2013

Odsłon: 3586

Uwielbiam dania z grilla i nie mam zamiaru z nich rezygnować zimą, to moja wersja zimowego grilla ;)

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka rozcinamy tak by miała tę samą grubość, delikatnie rozbijamy ręką, solimy, pieprzymy, posypujemy szczyptą ostrej papryki, oraz oregano i bazylią, zioła dokładnie wklepujemy w mięso. Tak przygotowaną pierś odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

  2. Ziemniaki myjemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, żeby nam nie eksplodowały podczas pieczenia. Kładziemy je na ruszt w piekarniku nastawiamy temperaturę na 180 stopni i pozostawiamy je na godzinę.

  3. W międzyczasie przygotowujemy sos tzatzyki czyli: jogurt grecki, tarty ogórek zielony, czosnek, sól, pieprz, mieszamy i odstawiamy do lodówki by smaki się przegryzły.

  4. Sałatę rzymską rwiemy, pomidor i ogórek kroimy w placki. Robimy sos winegret do sałaty: oliwa, sok z cytryny, sól i musztarda, dokładnie mieszamy i gotowe, sałatę sosem polewamy tuż przed podaniem.

  5. 15 minut przed końcem pieczenia ziemniaków, dajemy do piekarnika nasze piersi w ziołach, na górę układamy jeszcze plastry pomidora i ser pokrojony w kostki. 10 max 15 minut wystarczy by pierś fajnie się ugrilowała i nie była zbyt sucha. Trzeba tylko pamiętać, by pod ruszt dać sobie blaszkę z odrobiną wody, by ewentualne soki które z piersi skapią nie przypalały się nam do pieca.

  6. Po godzinie mamy pyszne danie gotowe wystarczy, tylko dokończyć sałatę i podać z piersią, oraz ziemniaki z sosem tzatzyki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń