Do góry

Dania główne Przepis na:

Glazurowane pikantne skrzydełka

Glazurowane pikantne skrzydełka

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 84

Dodano:

Odsłon: 1270

Skrzydełka z kurczaka są odrobinę niedoceniane, ale gwarantuję, że można z nimi zdziałać cuda! Sos, którego używam jest pełen smaku i przyjemnej pikanterii. Często używam go w mojej kuchni, np. do dipów, sosów, świetnie też współgra z mięsem wszelkiego rodzaju, ale też jako dip do warzyw czy glazura do tofu. Osoby lubiące pikantne potrawy zakochają się w tym sosie! Zabieramy się więc do gotowania, patelnie i skrzydełka w dloń :)

Składniki

  • 1.5kg skrzydełek z kurczak
  • 2 łyzki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz
  • liscie kolendry
  • 1 łyzka uprażonego białego sezamu
  • pęczek dymki lub szczypiorku
  • 4 łyżki masła
  • 3 ząbki startego czosnku
  • 1 kawałek świeżego startego imbiru wielkości kciuka
  • 4 łyżki miodu
  • 6 łyżek ostrego sosu Sriracha
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny/
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. 1. Rozgrzej piekarnik do 200 ˚C.

  2. 2. W dużej misce dokładnie wymieszaj skrzydełka z olejem, solą i pieprzem. Rozłóż skrzydełka na blachach do pieczenia i piecz przez 35 min.

  3. 3. Podczas pieczenia skrzydełek, przygotuj glazurę. Na patelni na średnim ogniu rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić dodaj starty czosnek i imbir, smaż przez 1-2 minuty. Dodaj reszte składników i odczekaj, aż się zagotują. Mieszaj przez nastepne 2 min. i odstaw. Przelej połowę glazury do miski, a drugą pozostaw na patelni.

  4. 4. Po upieczeniu skrzydełek, wrzuć je do miski z częścią glazury, dokładnie wymieszaj. Rozłóż ponownie na blasze do pieczenia i piecz przez kolejne 10 min. Po tym czasie przełóż skrzydełka na patelnie z drugą częścia gorącej glazury. Serwuj prosto z patelni, posypane sezamem, kolendrą i szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń