Do góry

Desery Przepis na:

Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''.

Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''.

Autor:

Przepisów i artykułów: 155 Ocena: 1768

Dodano:

Odsłon: 285

Jestem zachwycona tymi pączkami, sama sobie się dziwię czemu wcześniej nigdy ich nie zrobiłam. Robimy ciasto parzone i zamiast je upiec w piekarniku ( byłyby wtedy ptysie ) to je smażymy w głębokim tłuszczu. Wychodzą niezwykle chrupiące, ale później znacznie zmiękną. Większość osób oprósza je cukrem pudrem lub dekoruje lukrem, a ja skusiłam się na czekoladę. I nie ukrywam, że wyszło pysznie. A jak jest u Was? Znacie te pączki? Lubicie? Jeśli nie to zróbcie koniecznie. Zapraszam :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3-4 małe jajka
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • cukrowa dowolna posypka
  • olej do głębokiego smażenia
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto: Wodę i masło lub margarynę przekładamy do garnka, dodajemy sól i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do miski i bardzo dokładnie studzimy.
    Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć trzy lub cztery jajka, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie. Ja zużyłam trzy jajka.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

  2. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej, następnie z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat na który będziemy wyciskać gniazdka. Z ciasta na papier wyciskamy gniazdka i wrzucamy je do oleju, smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.

  3. Dekorowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy nią gniazdka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

  4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.

    Rady:
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń