Do góry

Desery Przepis na:

Gofry

Gofry

Autor: minnie

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 503

Dodano: 08.04.2014

Odsłon: 18205

mocno chrupiące bez mleka

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 300 ml wody
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki margaryny
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do miski, powoli dolewamy wodę i mieszamy.

  2. Topimy w rondelku margarynę. Trzeba uważać żeby się nie spaliła.

  3. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy ręcznie za pomocą trzepaczki.

  4. Do masy dodajemy lekko przestudzoną margarynę i wszystko jeszcze raz mieszamy. W między czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. I mieszamy z ciastem.

  5. Odstawiamy ciasto na chwilę żeby "odpoczęło". Po czym smażymy w gofrownicy ok 15 min.

  6. Podajemy np. z bita śmietaną i sosem czekoladowym, u mnie z dżemem truskawkowym do południowej kawy. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izabella22 02 czerwca 2014 musze wyprubowac takie gofry na wodzie bo moje sa chrupiace tylko odrazu wyciagniete z gofrownicy potem zaraz miekna przepis zabieram :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń