Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 2649

Łatwe...

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 100g ryżu długoziarnistego
  • 1szt. kapusty pekińskiej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, zioła prowansalskie, sól
  • słoik sosu pomidorowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kroimy paprykę, cebulę i czosnek tak jak lubimy...(drobno lub nie...) Na oliwie z oliwek lekko rumienimy czosnek,paprykę i cebulę.Dodajemy mięso mielone.Wszystko dzieje się w garnku a nie na patelni :) Mieszamy co 3minuty by pozbyć się surowego koloru mięsa...Ryż gotujemy 15min niekoniecznie w osolonej wodzie...Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli,pieprzu i gałki muszkatołowej,ziół...Pomidory wrzucamy na parę sekund do gotującej się wody.

  2. Wyjmujemy pomidory i przekładamy do wody zimnej...Obieramy je ze skórki,kroimy w kostkę i wrzucamy do mięsa mielonego.Ryż łączymy z mięsem mielonym.Kiedy farsz ostygnie dodajemy do niego jajka ,,zamieszowywujemy" ;). Do gotującej się wody wrzucamy liście kapusty wycięte przy byłym korzeniu...Liście gotujemy 3-4min... Farsz nakładamy na liść kapusty zawijając zacząwszy od podstawy liścia.Zwinięte gołąbki wkładamy do naczynia żaroodpornego...W piekarniku nagrzanym do 150 *C podgrzewamy 15min...Polewamy sosem pomidorowym...Ja lubię z dodatkiem buraczków...

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 24 czerwca 2014 Fajny pomysł na gołąbki. W pekińskiej jeszcze nie jadłam. Już nawet od tego sosu pomidorowego na końcu bym odstąpiła żeby pekińską lepiej posmakować ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 19 czerwca 2014 ciekawy pomysł, jadłam gołąbki zawijane tradycyjnie w liście białej kapusty, włoskiej i liście winogrona...bez zawijania... pekińska? czemu nie?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń