Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z kuskusem i cukinią

Gołąbki z kuskusem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 339

Dodano:

Odsłon: 394

Szybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe. Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają. Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie.

Składniki

  • mała kapusta włoska,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 300 g kaszy kuskus,
  • 1 duża biała cebula,
  • pęczek koperku
  • sól do smaku,
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
  • chili świeżo mielona,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • ok. 150 ml bulionu,
  • ponadto:
  • pieczarki,
  • słodka śmietanka 30%,
  • sól, pieprz,
  • masło klarowane.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapusta:
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.

    Z kapusty wycinamy głąb, trzeba uważać, żeby nie naruszyć liści. Liście delikatnie odciągamy i stopniowo po 2 -3 szt. sparzamy po kilka min, powinny być miękkie, przekładamy na cedzak.
    Z każdego liścia, już po sparzeniu, delikatnie nożem ścinamy gruby nerw.

  2. Farsz:
    Do garnka przesypujemy kuskus zalewamy wrzącą wodą, (ok. 1 cm powyżej kaszy) z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Pozostawiamy na ok. 5 min do napęcznienia.

    Cukinię myjemy, odcinamy końce i trzemy razem ze skórką na tarce o grubych otworkach. Posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i pozostawiamy na kilka min, żeby puściła sok. Cukinię delikatnie odciskamy.
    Cebulę kroimy w drobną kostkę, koperek siekamy.
    Na dużej patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oleju na którym zarumieniamy cebulę. Dodajemy cukinię i chwilkę całość podsmażamy.
    Mieszamy z sparzonym kuskusem i doprawiamy, solą, pieprzem młotkowanym i chili do smaku.
    Smak powinien być wyrazisty, ostry.

  3. Gołąbki:
    Na desce układamy liść kapusty, nakładamy od strony łodygi farsz i zawijamy w kopertę, najpierw gruby koniec, później brzegi liści do środka i rolujemy.

    Gołąbki przekładamy do brytfanki, podlewamy bulionem i przykrywamy pokrywą bądź folią aluminiową.
    Pieczemy w 200°C ok. 20 - 35 min, aż kapusta będzie miękka.
    Można również przygotować je na dużej patelni z przykrywką, chodzi o to, żeby kapusta nam zmiękła a farsz był gorący i przeszedł wszystkimi smakami.


    Między czasie gołąbki odwracamy, bulion powinien się zredukować.
    Takie gołąbki można podawać tylko z posypanym koperkiem, lub z ulubionym sosem, np. pieczarkowym.

  4. Moja propozycja to gołąbki z kremowymi pieczarkami, które roimy w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości masła.
    Doprawiamy solą, pieprzem i tuż przed samym podaniem łączymy ze słodką śmietanką.
    Chwilkę podgrzewamy do lekkiego zagęszczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 21 stycznia Ciekawa propozycja, takie vega gołąbki można powiedzieć. Składniki są świetne, więc na pewno super smakują :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń