Do góry

Dania główne Przepis na:

Grillowane kotlety z zielonym groszkiem

Grillowane kotlety z zielonym groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Grillowane kotlety z zielonym groszkiem"

Składniki

  • 4 kawałki mięsa wieprzowego z kością
  • 30 dag ziemniaków
  • szklanka mleka
  • 25 dag zielonego groszku
  • 10 dag żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • garść rzeżuchy
  • sól
  • pieprz
  • 4 cebulki dymki
  • 2 czerwone papryki
  • olej
  • łyżka mąki
  • 4 łyżki masła ziołowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dymkę umyj i podziel na kawałki. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kawałki. Kotlety umyj, a ich krawędzie natnij w kilku miejscach, aby nie zwijały się przy smażeniu. Patelnię do grillowania posmaruj olejem i rozgrzej. Mięso obsmaż z obu stron na złoty kolor. Dorzuć warzywa. Smaż, aż będą miękkie.

  2. Następnie wyjmij je, a wysmażony sos zlej do mniejszej patelni. Wsyp mąkę, dolej trochę wody i dobrze wymieszaj. Duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.

  3. Kotlety i warzywa rozłóż do talerzy, skrop sokiem z cytryny i dodaj masło ziołowe. Podawaj z piure groszkowym.

  4. kroki do... przygotowania piure

  5. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zalej mlekiem i ugotuj do miękkości. Całość zmiksuj blenderem.

  6. Do garnka wrzuć groszek (jeżeli jest świeży, wcześniej chwilkę go podgotuj) i ponownie zmiksuj. Dodaj starty ser i masło. Wymieszaj.

  7. Do piure dodaj drobno pokrojoną rzeżuchę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń