Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 723 Ocena: 48236

Dodano:

Odsłon: 28422

Jeszcze jedna propozycja na przetwory. Tym razem postanowiłam zrobić gruszki w occie. Moim zdaniem to bardzo fajny sposób na przechowywanie gruszek.

Składniki

  • gruszki 1 kg
  • ocet 6% 1/2 l
  • cukier 30 dkg
  • goździki 10 szt
  • cynamon 1 łyżeczka
  • woda 1/2 szkl
  • kwasek cytrynowy 1/2 łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Gruszki obrać, przekroić na połówki, włożyć do wody z kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały.
    W garnku zagotować ocet z cukrem, 1/2 szkl wody oraz przyprawami. Gdy zalewa będzie wrzała dodać połówki gruszek, zagotować.
    Owoce gotować przez 10 minut, następnie przełożyć do słoiczków, zalać zalewą. wytrzeć brzegi słoików suchą ściereczką, następnie mocno zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem.
    Zimne przetwory przechowywać w chłodnym miejscu.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 października 2014 Świetne gruszki. Zazdroszczę Ci tej Twojej wspaniałej spiżarki :D Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 października 2014 Bardzo lubię gruszki w occie :-) i teraz widząc Twój przepis przypomniałam sobie ten smak :-) i na pewno zrobię :-) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 16 października 2014 To jest coś czego nie umiem odtworzyć, mojej mamy przepisu. Pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń