Do góry

Desery Przepis na:

Gruszkowa tarta z migdałami i syropem klonowym

Gruszkowa tarta z migdałami i syropem klonowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 707

Dodano:

Odsłon: 2095

Czas przedświąteczny można umilić sobie tartą łączącą dwie pory roku. Jesienne gruszki i zimowe suszone śliwki oraz migdały, które w takim połączeniu mają bardzo świąteczny smak. Cynamon i syrop klonowy dla osłodzenia życia.

Składniki

  • ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 50g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100g miękkiego masła
  • wypełnienie:
  • 8 małych gruszek
  • 50g migdałów
  • 50g suszonych śliwek
  • 80g syropu klonowego
  • cynamon, kardamon
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, sól, jajko i masło wyrobić w misce na grudkowaną masę, przenieść na blat i wyrobić na gładkie ciasto.

  2. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Spód ciasta nakłuć widelcem. Formę z ciastem wstawić do lodówki na 1 godzinę.

  3. Po schłodzeniu na ciasto położyć pergamin i wysypać je roślinami strączkowymi, aby podczas pieczenia nie opad brzeg. Wstawić ciasto do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temp. 200C

  4. Gruszki obrać ze skórki, wyciąć środki, a połówki pokroić w plastry, śliwki pociąć w plasterki, a migdały lekko skruszyć tak, żeby część została w całości.

  5. Ciasto wyjąć z piekarnika poukładać na nim gruszki, posypać śliwkami, migdałami oraz cynamonem i kardamonem.

  6. Zapiekać wszystko przez kolejne 15-20 minut.

  7. 10 minut przed wyjęciem ciasta polać wszystko syropem klonowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń