Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych.

Gulasz po węgiersku do placków ziemniaczanych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 612

Dodano:

Odsłon: 1263

Przepis na gulasz węgiersku do placków ziemniaczanych. Przepisu na placki nie podaje, gdyż każdy używa inny gatunek ziemniaków.

Składniki

  • Składniki na gulasz:
  • ½ kg szynki z kulki
  • 3 papryki
  • 1 papryczka chili
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki oleju
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół talarki. Marchewkę pokroić w drobne słupki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.

    Na tłuszczu, który nam pozostał po smażeniu mięsa podsmażyć czosnek i cebulę. Następnie dorzucić marchew i połowę pokrojonej papryki. Podsmażyć chwile warzywa i przełożyć do mięsa. Podlewać wodą , dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Dodać przyprawy Pamiętając o tym, że gulasz powinien być dość ostry.

    Dusić ok 40 minut pod koniec dodać resztę papryki, aby się nie rozgotowało. Podprawić mąką . Gulasz powinien być gęsty.

  2. Przepisu na placki nie podaje, bo każdy robi według swojego sprawdzonego przepisu. Ja osobiście dwa razy podchodziłam do robienia placków na zdjęcie , gdyż smak placków zależy w dużej mierze od ziemniaków jakich użyjemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń