Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z łopatki wieprzowej z aromatycznym sosem.

Gulasz z łopatki wieprzowej z aromatycznym sosem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 1195

Dodano:

Odsłon: 4998

Gulasz przyrządzony z łopatki wieprzowej z dodatkiem cebuli i korniszonów, podlany czerwonym winem, idealne danie obiadowe. Polecam serdecznie.

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1 kg.
  • Wino czerwone słodkie 150 ml.
  • Cebula 2 szt.
  • Korniszony małe 10 szt.
  • Śmietanka 30 % 100 ml.
  • Czosnek 3 dużę ząbki.
  • Papryka cayenne 1 łyżeczka do herbaty.
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka stołowa.
  • Majeranek 1 łyżka stołowa.
  • Tymianek szczypta.
  • Liąć laurowy 2 szt.
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Sól do smaku.
  • Olej do smażenia i marynaty.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Łopatkę umyć i pokroić w grubą kostkę, cebulę obrać i pokroić w ćwiartki.
    Korniszony pokroić na 4 części.
    Wszystkie przyprawy wymieszać z odrobiną oleju, całość wlać do miski z mięsem i dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin.
    Następnie podsmażamy cebulę i wrzucamy mięso i również podsmażamy, następnie zalewamy winem i dodajemy korniszony.
    Przykrywamy patelnię i dusimy ok 45 minut, po tym czasie odkrywamy patelnie i redukujemy sos ok 10 minut, dolewamy śmietankę i chwilę mieszamy aż sos zgęstnieje.
    Na sam koniec solimy do smaku.
    Gotowe !!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń