Do góry

Dania główne Przepis na:

gulasz z żołądków drobiowych i pieczarkami

gulasz z żołądków drobiowych i pieczarkami

Autor: Pieprzyczfantazja

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 67

Dodano: 24.04.2018

Odsłon: 3473

Niebo w gębie dla smakoszy podrobów drobiowych :)

Składniki

  • 60 dkg żołądków drobiowych
  • 6 pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżka mąki
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól, pieprz czarny opcjonalnie kostka rosołowa
3-4 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Żołądki oczyściłam ze zbędnych błonek i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Opłukałam kilkakrotnie.

  2. Przełożyłam je do garnka z rozpuszczonym masłem i przesmażyłam, następnie zalałam wodą i gotowałam 1,3 h na małym ogniu. Dodałam 5 ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe.

  3. Pieczarki pokroiłam drobno, cebulę również, ale w pól talarki. Dodałam pod koniec gotowania żołądków i odrobinę posoliłam.

  4. Kiedy mięso i warzywa były miękkie zagęściłam gulasz łyżką mąki rozrobionej w odrobinie zimnej wody. Na koniec zahartowałam płynem z gulaszu śmietanę i wlałam do gotującej się jeszcze potrawy.

  5. Przyprawiłam roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiłam na chwilkę by potrawa przegryzła się.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń