Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Hiszpańskie churros –paluchy ptysiowe"
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 21
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 21
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1568
Składniki
Mąkę przesiej do miski. W rondelku wymieszaj wodę z oliwą, solą i proszkiem do pieczenia. Całość doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wlej do miski z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładkie, twarde ciasto.
Ciasto podziel na porcje. Kolejno wkładaj je do specjalnej szprycy do wyciskania ciastek (mocno wciskaj, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza).
W garnku o grubym dnie lub frytownicy rozgrzej olej. Wprost do gorącego tłuszczu wyciskaj paski ciasta o długości ok. 15 cm. Smaż je na złoty kolor. Wyjmij ciastka łyżką cedzakową i ułóż na papierowym ręczniku, aby osączyć z tłuszczu.
Gotowe paluchy podawaj z sosem czekoladowym (ew. rozpuszczoną polewą czekoladową).Źródło: Tina