Do góry

Dodatki Przepis na:

Hummus - tradycyjna pasta arabska

Hummus - tradycyjna pasta arabska

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3013

Dodano: 12.05.2015

Odsłon: 19080

Po rewelacyjnej paście z avocado przyszedł czas na kolejne bardzo zdrowe smarowidło - hummus. Pasta hummus wywodzi się z kuchni arabskiej i jest bogatym źródłem białka. Jej głównym składnikiem jest ciecierzyca, działająca bardzo dobrze na nasz układ krążenia (obniża cholesterol, ciśnienie krwi, zapobiega anemii). Poza tym, że jest bardzo zdrowa, to jest również bardzo smaczna. Pastę z cieciorki można zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia - na nasz organizm działa oczyszczająco oraz wspomaga odchudzanie.

Składniki

  • 150g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki, dobrze odsączonej
  • 1 spory ząbek czosnku
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • 80ml przegotowanej wody
  • sól
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Przygotowanie pasty hummus rozpoczynamy od ugotowania ciecierzycy (ja używałam świeżej, więc przedstawię cały etap jej obróbki). Dzień przed robieniem pasty moczymy ciecierzycę w zimnej wodzie (powinna podwoić objętość). Najlepiej jest ją zamoczyć wieczorem i odstawić na całą noc. Na drugi dzień ciecierzycę gotujemy na wolnym ogniu ok 2,5 godz, chyba, że ktoś jest szczęśliwym posiadaczem szybkowaru i czas gotowania wynosi wtedy ok 25 - 30 minut (oj tak, to urządzenie bardzo mi ułatwia życie w kuchni). Miękką, ale nadal jędrną cieciorkę studzimy.

  2. 2. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni, przesypujemy do blendera i razem z oliwą sezamową i oliwą z oliwek mielimy. Do pasty sezamowej małymi porcjami wrzucamy cieciorkę oraz ząbek czosnku i cały czas miksując dodajemy również sok cytrynowy i wodę. Gdy pasta będzie już gładka, doprawiamy ją solą.

  3. 3. Pastę z ciecierzycy przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.


    SMACZNEGO :-)

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

makadamia 15 maja 2015 Cieciorkę darzę miłością wielką i dozgonną. I powiem Ci coś w tajemnicy... Gotuję ją (po całonocnym moczeniu w wodzie), tuż przed wyjściem do pracy, żeby była świeżutka, w zwykłym garnku, na średnim ogniu... około 20 - 30 minut. Naprawdę szkoda Twojego czasu i tych wszystkich cudowności zawartych w ziarnach. Spróbuj a życie stanie się prostsze! Pozdrawiam!

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń