Do góry

Dodatki Przepis na:

Idealne ciasto na pierogi

Przepis dnia 2018-12-18
Idealne ciasto na pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 487 Ocena: 14602

Dodano:

Odsłon: 13501

Jedno z moich ulubionych ciast na pierogi. Ciasto bardzo elastyczne, fajnie i miękko się wałkuję. Pierogi zlepiają się idealnie i co najważniejsze nie pękają podczas gotowania. Ciasto idealne na pierogi o każdej parze roku nie tylko na te świąteczne.

Składniki

  • 65 dag mąki pszennej typ 500
  • 2 jajka wielkość L
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do mąki dodajemy wodę, jajka, olej i sól.

  2. Ugniatamy ciasto. U mnie zrobił to robot. Ciasto po wyrobieniu powinno być lekko klejące. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 15 minut przykrywając ściereczką, aby odpoczęło.

  3. Po tym czasie zabieramy się za wałkowanie i robienie ulubionych pierogów. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 16 grudnia 2018 Dawniej też dodawałam olej, ciasto fajnie się zlepiało.:) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 16 grudnia 2018 Nie ma to jak dobre cieniutkie ciasto na pierogi :) robie takie samo! Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 15 grudnia 2018 dobre ciasto nie jest tak latwo zrobic. Wiem, o czym mówie :)
Robie podobnie, ale farsz mi zawsze lepiej wychodzi :)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 15 grudnia 2018 Właściwie przygotowane ciasto to podstawa dobrych pierogów. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń