Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na moje idealne ciasto na pierogi składające się z trzech składników i nie wymagające zbytniej pracy, wszystko dzieje się praktycznie samo - a potem tylko wałkowanie bez wysiłku. Tajemnicą sukcesu jest mąka poznańska i gorąca woda, w zasadzie wrzątek, ale woda miękka, jeśli macie twardą wodę, to do tego przepisu użyjcie ugotowanej mineralnej, albo filtrowanej.
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 44
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3636
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 465
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 195
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 44
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 3636
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 465
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 195
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dolewamy gorącej wody, najlepiej wrzątku i mieszamy łyżką. Zdarza się czasem, że trzeba dolać trochę więcej, to zależy od wilgotności mąki. Następnie oprószamy mąką blat, wysypujemy ciasto z miski i zagniatamy, niezbyt długo i niezbyt starannie, tak żeby składniki się w miarę połączyły, następnie z ciasta tworzymy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy i pozostawiamy ciasto by odpoczęło, tak na około 15 minut. To w tym czasie tworzy się nasze ciasto pierogowe. Po tym czasie odcinamy tak mniej więcej 1/3 część ciasta i rozwałkowujemy na omączonym blacie, z wierzchu też warto obsypać mąką, by nie przyklejało się do wałka. Ciasto się fajnie wałkuje, poddaje się "obróbce", jest wdzięczne, praktycznie nie wymaga wysiłku. Z podanych proporcji powstaje kilkadziesiąt pierogów. Na załączonym filmiku wszystko jest dokładnie pokazane. Serdecznie polecam i smacznego :-)