Do góry

Dania główne Przepis na:

Indycze medaliony z żurawiną

Indycze medaliony z żurawiną

Autor: Mechanik79

Przepisów i artykułów: 119 Ocena: 3614

Dodano: 16.10.2017

Odsłon: 3790

Indycze medaliony z ananasem i żurawiną to przepis idealny na wszelakie przyjęcia jako danie na ciepło ale sprawdzi się również jako danie główne na rodzinnym obiedzie.

Składniki

  • 0,75 kg piersi indyczej
  • puszka ananasa w plastrach
  • 10 kwadratowych plastrów sera gouda
  • płaska łyżka przyprawy kucharek
  • masło klarowane
  • Pieprz
  • sos żurawinowy lub nieduże słodkie owoce
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filet oczyszczamy z błonek i kroimy w kawałki
    Mięso mielimy maszynką do mięsa - ja użyłem swojej ulubionej ręcznej maszynki :)

  2. Zmielone mięso doprawiamy do smaku przyprawą kucharek oraz pieprzem
    Mieszamy. Gotowe odstawiamy na min 4h do lodówki (najlepiej 6-8h)

  3. Mięso dzielimy na ok 70 gramowe porcje i przy pomocy ringu formujemy ok 1 cm krążki
    Medaliony obsmażamy na patelni na rumiano z obu stron
    Na każdym medalionie układamy krążek ananasa i plasterek sera
    Zapiekamy ok 15 minut w 180oC

  4. Przed podaniem do każdego wgłębienia nakładamy po łyżeczce sosu żurawinowego
    Podajemy na ciepło

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 11 listopada 2017 Super!! Fajnie na filmiku synek mieso kreci :-))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 października 2017 Super danie na tzw. "drugi dzień", gdy wszystkie smaki się przejdą :)
Tak, jak dziś sprawdza się idealnie.
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń