Do góry

Desery Przepis na:

Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 127 Ocena: 1139

Dodano: 12.05.2018

Odsłon: 1253

Pyszny deser i okazja do wykorzystania zimowych jabłek. Pięknie wygląda i jest smaczny i zdrowy.

Składniki

  • gotowe ciasto francuskie
  • 5 jabłek
  • brązowy cukier
  • cynamon
  • rodzynki
  • 2 łyżki rumu lub likieru
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rodzynki moczymy w rumie lub likierze. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wyrównujemy. Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, ale skórkę zostawiamy. Faszerujemy rodzynkami. Jeśli nie lubicie rodzynek, można z nich zrezygnować.

  2. Owoce kładziemy na ciasto francuskie i nożykiem lub radełkiem( z falistym brzegiem) obrysowujemy owoc. U góry wycinamy dwa listki. Nacinamy, żeby owoce szybciej się upiekły, posypujemy brązowym cukrem i szczyptą cynamonu.

  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 20 minut. Jeśli ktoś chęć, może teraz posypać owoce cukrem pudrem i wsunąć jeszcze na dwie minutki do piekarnika, żeby cukier się skaramelizował. Najlepiej się to udaje, gdy piekarnik ma funcję grilla. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń