Do góry

Śniadania Przepis na:

jajka pieczone w pomidorze i tosty

Przepis dnia 2014-09-03
jajka pieczone w pomidorze i tosty

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2440

Dodano:

Odsłon: 1981

Pomidoro-mania i chęć na jajo na twardo zaowocowała naszym pieczonym śniadaniem. Jajka pyszne, pomidor aromatyczny i domowy chleb pokrzywowy z salami, serem i pieczarkami.

Składniki

  • pomidory /tyle, ile chcemy przygotować/
  • jaja /odpowiednio do ilości pomidorów/
  • ser żółty w plastrach
  • salami
  • pieczarki
  • cebula
  • pieczywo /u mnie domowy chleb pokrzywowy/
  • masło
  • cukier
  • majeranek
  • roszponka
  • szczypior
  • kiełki rzodkiewki
  • pieprz
  • sól
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza.

    Odkrawam czubek pomidorów. Dryluję miąższ łyżeczką i odwracam je, żeby sok wypłynął. Po chwili wkładam cienki plasterek żółtego sera do środka każdego poidora. Sypię solą, pieprzem i majerankiem. Nakładam jajo. Ponownie posypuję przyprawami. Delikatnie przekładam jaja do keksówki. Wkładam do piekarnika na około 30-40 minut.

  2. Cebulę kroję. Na patelni rozgrzewam masło. Wrzucam cebulę i karmelizuję.
    Chleb kroję. Smaruję masłem, nakładam salami i kroję pieczarki. Przyprawiam ulubionymi przyprawami. Nakrywam plastrami sera i wkładam obok pomidorów, tak na około 15 minut przed końcem pieczenia. 3 minuty przed wyjęciem pomidorów nakładam dodatkowo na tosty karmelizowaną cebulę.
    Upieczone pomidory przekładam na talerz. Dodaję ulubioną zieleninę. Dokładam tosty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń