Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na niedzielne śniadanie. Jajka zapiekane w kokilkach z szynką, podawane z grzankami. Porcja na 4 kokilki
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 68
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 50
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 558
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 68
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 50
Składniki
Grzanki: Bułki kroimy w kromki. W miseczce mieszamy masło z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Ciepłe kromki smarujemy masłem. Jajka zapieczone w szynce prosciutto. Cztery miseczki żaroodporne smarujemy odrobina oleju lub oliwy. Wykładamy każdą plastrem szynki tak by zrobić koszyczek dla jajka. Wkładamy na dno 2-3 plasterki marynowanego jalapeno i na to wbijamy jajko. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym i układamy plasterek żółtego sera. Wkładamy do piekarnina, 180 C ustawionego na góre-dół z termoobiegiem. Po 5 min przestawiamy na grill i dopiekamy ser z wierzchu. Przed podaniem można posypać ziołami prowansalskimi. Szynka parmeńska jest słona, więc nie dosalamy jajka dodatkowo. Jeśli wolicie mniej ścięte jajko, zamiast 5 minut pieczcie tylko 2-3