Do góry

Dodatki Przepis na:

Jarzyna z ogórków

Jarzyna z ogórków

Autor:

Przepisów i artykułów: 830 Ocena: 16019

Dodano:

Odsłon: 300

Jarzyna z ogórków jest smacznym dodatkiem do mięsa, ryb pieczonych, kiełbasek, albo po prostu do ugotowanych ziemniaków.

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 100 g chudego wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka mąki
  • 300 g kwaśnej śmietany
  • pęczek kopru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obrałem, przekroiłem wzdłuż. Łyżeczką wyskrobałem nasiona. Połówki ogórków pokroiłem w poprzek na plastry grubości palca.

    Od boczku odkroiłem skórę. Boczek razem z cebulą pokroiłem w kostkę i na słabym ogniu podsmażyłem w garnku na rozgrzanym tłuszczu. Trzeba uważać aby boczek i cebula za bardzo się nie zrumieniły. Dodałem ogórki, sól, pieprz , dusiłem wszystko jeszcze 5 minut, aż ogórki stały się szkliste.

    Jarzynę w garnku posypałem mąką i dokładnie wymieszałem. Rozprowadziłem śmietaną, podgrzałem. Powoli dusiłem na małym ogniu w odkrytym garnku.

    Koper umyłem i posiekałem. Tuż przed podaniem jarzynę doprawiłem octem i cukrem, posypałem koprem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń