Do góry

Desery Przepis na:

Jogurtowiec z galaretkami

Jogurtowiec z galaretkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Jogurtowiec z galaretkami"

Składniki

  • 40 dag jogurtu typu greckiego
  • 400 ml mleka 3
  • 2 proc
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 proc
  • 1 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 5 dag żelatyny
  • 2 galaretki w różnych kolorach np. truskawkowa i brzoskwiniowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej przygotuj galaretki. Każdą galaretkę zalej 300 ml wrzącej wody, mieszaj tak długo, aż się rozpuści. Galaretki przelej do osobnych pojemniczków, wstaw do lodówki, by stężały. Następnie pokrój je w średniej wielkości kostki.

  2. Do kubeczka wsyp żelatynę, wlej 100 ml mleka i odstaw, by żelatyna spęczniała. Do rondelka wlej pozostałe mleko i śmietankę. Dodaj cukier oraz cukier wanilinowy. Zagotuj, uważając, by całość nie wykipiała. Do gorącego płynu dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszając trzepaczką, podgrzewaj tak długo, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Wystudź.

  3. Podłużną foremkę (np. keksówkę) wyłóż folią spożywczą. Do miski włóż jogurt. Dodawaj do niego powoli przestudzoną rozpuszczoną żelatynę, mieszając trzepaczką lub mikserem na małych obrotach. Dodaj pokrojone w kostkę galaretki, delikatnie wymieszaj łyżką lub szpatułką. Masę przelej do formy.

  4. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by całość dobrze stężała. Tuż przed podaniem jogurtowiec wyjmij z formy i przełóż na półmisek. Rada: Na dnie foremki można rozłożyć biszkopty lub herbatniki.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut, porcja: 180 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń