Do góry

Dania główne Przepis na:

Kabaczki w marynacie

Kabaczki w marynacie

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 10

Smaczny pomysł na "Kabaczki w marynacie"

Składniki

  • 2
  • 5 kg kabaczków
  • 2 cebule
  • 2-3 marchewki
  • ziarna pieprzu i gorczycy
  • 4 listki laurowe
  • 1
  • 5 szkl. octu 10 proc
  • 2 szkl. cukru
  • 1
  • 5 łyżki soli
  • 1 łyżka curry
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kabaczki umyj starannie, odetnij zgrubiałe końcówki, pokrój ze skórką w plastry. Grubsze okazy możesz przekroić wzdłuż na połówki, usunąć pestki, a potem pokroić w półplasterki. Cebule obierz, pokrój w talarki. Posiekaj oczyszczone i opłukane marchewki.

  2. Przygotuj wyparzone słoiki. Na spodzie każdego ułóż plastry cebuli, wsyp po 1/2 łyżeczki gorczycy, po 2-3 ziarenka pieprzu i po 1 listku laurowym. Na przyprawach dość ciasno poukładaj plastry kabaczka. Pozostaw około 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika.

  3. Zagotuj 7 szklanek wo dy z octem, cukrem, solą i curry (niekoniecznie). Rozlej do słoików, zakręć. Pasteryzuj 10 min.

  4. czas ok. 30 min; porcja – 250 kcal, cena 3 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń