Do góry

Przekąski Przepis na:

Kalmary w tempurze

Kalmary  w tempurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 431 Ocena: 8575

Dodano:

Odsłon: 5322

Czyli w panierce smażone na głębokim oleju

Składniki

  • Kalmary 1 szt na osobę- u mnie mrożone tuby
  • ciasto na tempurę: mąka 1 szkl, mąka ziemniaczana 1 łyżka, jajo, woda
  • olej repakowy do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kalmary rozmroziłam i odsączyłam na sicie. Ważne jest aby zdjąć z nich "folię". Trzeba nożem chwycić tą folię i zaciągnąć ją palcami.

    Uniknie się w ten sposób niespodzianek w postaci ciągnącej się folii w każdym kawałku.

    Mrożone kalmary są bardzo dobre i dobrze potraktowane są mięciutkie.

    Zrobiłam ciasto na tempurę, wszystkie składniki trzeba wymieszać- ale nie koniecznie na gładkie ciasto- grudki są mile widziane. Powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego.

    Aby panierka ekspandowała w trakcie smażenia ważne jest aby ciasto schłodzić w zamrażarce lub teraz można na balkonie.- ma być lodowate.

  2. Pokrojone w paski kalmary włożyłam do ciasta i kładłam je na rozgrzany tłuszcz. Tłuszcz jest odpowiedni kiedy kropla ciasta od razu wypływa i się pieni.

    Kalmary smażyłam jak faworki po chwili na każdą stronę- aż panierka będzie chrupka.
    Potem odsączałam je na ręcznikach papierowych.

  3. Kalmary są naturalnie lekko słone. Wystarczy po usmażeniu skropić je sokiem z cytryny.

    Najlepiej smakują z sosem czosnkowym lub tzatziki.

    Zrobiłam sos na śmietanie 18 % z kawałkiem startego ogórka, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (34)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 23 stycznia kiedyś je próbowałam, ale jakoś mi nie podpasowały.... ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 stycznia Ooooo, stare czasy mi się przypominają, gdy robiłem pierwszy raz ;) Za czasów słusznie minionych kupowałem kalmary w puszkach, już takie oczyszczone i pokrojone. Potem robiło się z nich różne sałatki, czy też tak, jak u CB, smażone w cieście.
Super pyszne jedzonko, które robimy co jakiś czas, bo teraz wybór jest nieograniczony :)
Odpowiedzi: 12 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 stycznia Przyznam się,że nie jadłam kalmarów,Twoje wyglądają smacznie i pewnie bym się skusiła:) Odpowiedzi: 9 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń