Do góry

Desery Przepis na:

Kanelbullar

Kanelbullar

Autor:

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 380

Dodano:

Odsłon: 12377

Pachnące, delikatne i mięciutkie cynamonowe bułeczki. Idealne z kubkiem mleka lub kakao. Przepis zaczerpnięty ze strony domowe-wypieki.blogspot.com

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z drożdży, łyżki cukru i 50 ml ciepłego mleka zrobić zaczyn.

  2. Mąkę, masło, cukier, sól, kardamon, mleko oraz zaczyn wrzucamy do miski i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od miski.

  3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

  4. Wyrzucamy na stolnicę, dzielimy na dwie cześci i z każdej wałkujemy placek o wymiarach 40x45 cm. Mieszamy ze sobą składniki nadzienia i połowę wykładamy na jeden placek, cieniutko smarując po całości.

  5. Zwijamy rulon, a następnie kroimy go na plastry grubości ok 3 cm. Otrzymane ślimaczki układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.

  6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ślimaczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, możemy posypać białym lub brazowym cukrem po wierzchu

  7. Wkładamy do piekarnika na 15-20 min i pieczemy aż wierzch bedzie złocisty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 03 marca 2011 o nie! ja nie przepuszczę takiej okazji... siadam i zajadam...:) choć i dla oka to niesamowita uczta:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 26 lutego 2011 Robie tez takie,sa pyszne,polecam.A chcialam dodac,ze Twoje prezentuja sie jak z okladki pisma kulinarnego.BRAWO!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioluska34 25 lutego 2011 jest to "pysznosc"pochodzenia szwedzkiego.Robie je od 10-ciu lat.Nie dodaje kardamonu.daje Ci 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gurufistaszek 25 lutego 2011 do ulubionych, zrobię na pewno :D kocham cynamon, dziękuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kibi87 25 lutego 2011 baaardzo je lubię, za ten cynamon i w ogóle

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń