Do góry

Dania główne Przepis na:

Karkówka z piekarnika

Karkówka z piekarnika

Autor:

Przepisów i artykułów: 308 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 3613

Karkówka marynowana w zalewie a potem pieczona w piekarniku to smaczne mięsko zarówno na ciepło jak i na zimno:)

Składniki

  • karkówka 2,5 kg
  • papryka słodka mielona 3 łyżki
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • papryka ostra 1 łyżeczka
  • marchew 2 szt
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • seler 0,5 szt
  • cebula 1 szt
  • zalewa:
  • woda 2,5 l
  • sól 3 łyżki
  • czosnek 6 ząbków
  • pieprz czarny 10 ziaren
  • liść laurowy 6 szt
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • jałowiec 8 ziaren
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka płaska
  • sól peklowa 1 łyżka kopiasta
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanej porcji wody do garnka wlewamy 1 szklankę i dodajemy czosnek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i kolendrę zagotowujemy i gotujemy jeszcze ok. 2-3 min. Do pozostałej wody /9 szklanek/ dodajemy sól zwykłą i sól peklowaną i dokładnie mieszamy. Wlewamy gorącą zalewę i odstawiamy do wystygnięcia.
    Karkówkę myjemy, osuszamy, układamy w naczyniu, zalewamy przygotowaną zalewą /mięso nie powinno wystawać ponad poziom zalewy/ i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy i osuszamy a następnie nacieramy mieszanką papryki słodkiej, ostrej i czosnku granulowanego. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i obkładamy pokrojonymi w kostkę warzywami.

  2. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 2,5 godz.
    Jeśli podajemy karkówkę na ciepło warzywa z powstałym wywarem możemy zmiksować /i ewentualnie doprawić/ i w ten sposób otrzymamy pyszny sos do np. ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń