Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 627

polecam na deser, obowiązkowo schłodzona...

Składniki

  • CIASTO:
  • jajka - 4 szt
  • mąka pszenna - 120 g
  • margaryna - 130 g
  • proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki
  • woda - 250 ml
  • KREM:
  • budyń śmietankowy w proszku - 64 g
  • mleko 3,2% - 500 ml
  • cukier -100 g
  • masło - 100 g
  • DEKORACJA:
  • cukier puder
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę zagotować z margaryną, wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Pozostawić do ostygnięcia.
    Następnie do chłodnej mady wbijać kolejno jajka, dodać proszek do pieczenia i całość miksować na najwyższych obrotach przez ok minut.
    Piekarnik nagrzać do 200stC.
    Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 30 minut.
    Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
    KREM:
    Z mleka odlać pół szklanki - rozmieszać w nim budyń, resztę mleka zagotować z cukrem.
    Zestawić z ognia, wlać mleko z budyniowym proszkiem, wymieszać, postawić ponownie na ogniu przez parę chwil cały czas mieszając.
    Przelać do miski i odstawić do wystygnięcia
    Przestudzony budyń zmiksować z masłem.
    Ciasto przekroić na pół.
    Krem wyłożyć na pierwszą część i przykryć pozostałym ciastem, posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

rurkazkremem 18 maja uwielbiam!!! karpatka idealna dla łasuchów :D

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń