Do góry

Desery Przepis na:

Karpatka

Karpatka

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4501

Dodano:

Odsłon: 1611

Ciasto karpatkowe na biszkopcie przełożone masą budyniową. Ciasto bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jaj -170 g. cukru -85 g. mąki tortowej
  • -85 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • CIASTO KARPATKOWE:
  • -125 g. mąki -125 g. masła -1/4 l. wody
  • -4 jajka -1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • KREM BUDYNIOWY:
  • -1 l. mleka -2 budynie waniliowe -1 łyżka mąki
  • -3 żółtka -300 g. masła -150 g. cukru pudru
  • DO POSYPANIA: -puder cukier
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Przesiać tam mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać,ale łopatką. Wyłożyć do blaszki 30x40 z papierem do pieczenia. Piec ok 30 min.175*.

  2. ciasto karpatkowe-Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę,i mieszać energicznie aż w garnku zrobi się nalot. Odstawić,przestudzić i wbijać po 1 jajku i szybko miksować.Na koniec dodać proszek do pieczenia i też zmiksować. Rozsmarować na blaszce 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok.30 min. w 200*, potem zmniejszyć do 150* i dopiec z 10 min. na złoty kolor .

  3. masa budyniowa-Rozmieszać budynie z żółtkami i ½ szklanki mleka.Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do wystudzenia. Zmiksować miękkie masło z cukrem pudrem.Potem dodawać po łyżce budyniu, ciągle miksując.
    Wyłożyć na biszkopt.

  4. Przykryć ciastem karpatkowym i schłodzić w lodówce.
    Przed krojeniem, oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń