Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kasza z grochem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 348
Składniki
Na sos cebulowy:
łagodne cebule, kostka rosołu wołowego, łyżka smalcu, łyżka mąki pszennej, łyżeczka miodu, sól, pieprz.
Groch opłucz na sicie pod strumieniem bieżącej wody, zalej letnią wodą i mocz przynajmniej 5 godzin. Po tym czasie odcedź, przepłucz ponownie. Groch zalej świeżą wodą i ugotuj w niej do miękkości.
Wodę, w której gotuje się groch, osól dopiero pod koniec gotowania. Ugotowany groch osącz na sicie. Słoninę lub boczek wędzony pokrój w kostkę, zrumień na patelni i odstaw. W naczyniu żaroodpornym zalej pęczak 3 szklankami osolonego wrzątku.
Gdy wchłonie płyn, wstaw do piekarnika nagrzanego do 150°-180° C, aby kasza doszła. Po wyjęciu przypraw pęczak solą, pieprzem, cząbrem i połącz z grochem. Okraś słoniną lub boczkiem. Grzyby usmaż na maśle, oprósz solą, pieprzem i ułóż na kaszy.
Przyrządź sos cebulowy. Posiekaną cebulę przesmaż na smalcu. Gdy stanie się szklista, oprósz mąką, zasmaż lekko rumieniąc.
Powstałą zasmażkę rozprowadź szklanką ostudzonego bulionu z kostki i zagotuj. Przypraw solą, pieprzem i miodem. Gotuj 5 min na małym ogniu. Sos do kaszy podawaj osobno.
(bez czasu oczekiwania): 60 minut Porcja: 521 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie